Na SŠ v pôsobnosti PSK očakávajú v septembri 8500 prvákov

16.03.2011 Celý región

Prešov 16. marca (TASR) – Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Karol Lacko očakáva, že do lavíc stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti regionálnej samosprávy by malo v budúcom školskom roku zasadnúť približne 8500 prvákov. Lacko dnes konštatoval, že podľa odhadov by počet prvákov mal byť podobný ako v tomto školskom roku, napriek tomu, že sú schopní prijať viac ako 10.000 študentov.
Pripomenul, že zákonní zástupcovia žiakov sa majú možnosť rozhodnúť do 10. apríla, keď treba odovzdať prihlášky riaditeľom základných škôl. Tí ich následne najneskôr do 20. apríla doručia na príslušné stredné školy. Uchádzač alebo zákonný zástupca žiaka môže podať prihlášky na dve rôzne školy alebo dva odbory vzdelávania tej istej školy.
\"Tak ako po minulé roky prijímacie skúšky sa robia na tých školách, o ktoré je najväčší záujem. V školách, kde nie je dostatok záujemcov, prijímajú uchádzačov bez pohovoru, takýchto máme pomerne veľa,\" dodal Lacko. Spresnil, že termíny skúšok pre odbory, ktoré si vyžadujú overenie špecifických schopností, zručností alebo talentu, budú od 25. marca do 15. apríla. Pre ostatné študijné a učebné odbory sa budú konať v dvoch termínoch, a to 9. a 12. mája.
Podľa Lacka je najväčší záujem o štúdium na gymnáziách, potom obchodných a hotelových akadémiách, nasledujú strojnícke, prípadne elektrotechnické priemyslovky. Dodal, že napriek snahe škôl prilákať žiakov na štúdium učebných odborov o viaceré už niekoľko rokov nie je záujem. Ide napríklad o podnikanie v poľnohospodárstve, turistika na vidieku, mechanik opravár cestných motorových vozidiel, autoelektrikár či nábytková výroba.
Lacko upozornil, že v poslednom čase, naopak, záujem narastá o odbory kozmetička, vizážistka, obchod a podnikanie. \"Teší nás, že vzrástol záujem aj o kominára, takže na Strednej odbornej škole polytechnickej v Humennom ho chceme zaviesť od 1. septembra 2011, uvidíme, či bude záujem,\" povedal Lacko.
Odbor školstva uvažuje aj o zriadení ďalšieho stredoškolského detašovaného pracoviska v obci Zámutov, okres Vranov nad Topľou. Vedenie obce prejavilo záujem, aby sa u nich mohli žiaci zo sociálne slabšieho prostredia vzdelávať v odboroch murár, maliar, vodár, prípadne krajčír. Podobné vysunuté pracovisko už funguje napríklad v Jarovniciach.
PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 82 stredných škôl, z toho je 55 stredných odborných škôl, 17 gymnázií, sedem spojených škôl a tri zdravotnícke školy. Pracuje na nich okolo 4700 zamestnancov a študuje takmer 36.000 žiakov.
 

Vyberte región